Registruotiems vartotojams:
 
 
Portalo rubrikos
Namų statyba  
Aplinkotvarka. Baseinai Fontanai ir įranga  
Baldai , Baldų gamyba  
Remontas.Apdailos darbai  
Vartai, Tvoros, Kalvystė  
Akmens, akmens masės gaminiai  
Apsaugos sistemos  
Architektai, paslaugos  
Dujos,dujotiekio įrengimas  
Durys, Langai, palangės  
Elektra, instaliacija  
Gręžiniai,geologiniai tyrinejimai  
Grindys, grindų dangos  
Interjeras. Eksterjeras  
Laiptai, turėklai  
Pirtys, Saunos ir įranga  
Plytelės Keramika  
Santechnika, paslaugos  
Šildymas,Katilai.Biokuras  
Statybines medžiagos  
Statybos technika nuoma ir pardavimas  
Stogai. Stogų dangos  
Transportas ir paslaugos  
Vandentiekis, įrenginiai  
Vėdinimas-kondicionavimas  
Židiniai. Krosnelės  
Darbo drabužiai. Darbo sauga  
Įrankių, įrengimų nuoma  
Paslaugos: Asmeniniai skelbimai.  
REM.LT - BUK MATOMAS,PRANEŠK APIE SAVE NEMOKAMAI. Naujenos, Naudingi staipsniai, patarimai, įmonių siūlomos paslaugos... Registracija nemokama !
   
    Prisijunkite!
REM.LT -> Straipsniai -> LAIPTAI
LAIPTAI


Laiptų tipologija ir teisingas pasirinkimas

Statant pastatus ir renkantis laiptus, būtina nuspręsti, kiek kvadratinių metrų naudingo ploto jūs galite jiems skirti. Laiptai arba taps centriniu pastato interjero akcentu, arba bus paslėpti.

Sudėtingiausia čia yra tai, kad laiptai turi atitikti tam tikras technologines charakteristikas, o taip pat tikti prie bendro jūsų interjero stiliaus, kadangi paradiniai laiptai turi tapti sudėtine jūsų namų erdvės dalimi.


Sąlyginai visų tipų laiptai skirstomi į tris tipus: sraigtiniai, moduliniai (grandininiai) ir plaukiojantieji.

Plaukiojantieji laiptai
Marža tai tiesi ir nepertrūkstanti laiptų pakopų eilė. Labai retai du aukštai laiptinės jungiami viena marža. Tam, kad pakopų skaičius nebūtų didesnis, nei aštuoniolika, laiptuose įrengiama dvi, o kartais ir daugiau marzų . Jeigu pakilimo linijos kryptis keičiasi, tai gaunami laiptai su posūkiais arba vadinamieji laužyti laiptai. Tokiu atveju pakilimo linija praktiškai visada eina išilgai šoninės sienos. Tokiu būdu, visi plaukiojantieji laiptai skirstomi į laužytus arba laiptus su posūkiu, laužytus suapvalintu posūkiu ir tiesius plaukiojančius laiptus.

Sraigtiniai laiptai
Pagrindinis skiriamasis visų sraigtinių laiptų bruožas yra kolona arba pagrindinė ašis, prie kurios tvirtinamos laiptų pakopos. Profilis, kuris susidaro dėl persidengiančių radialinių laiptų pakopų, pritvirtintų prie centrinės ašies, vadinamas laiptinės sraigtu. Plane jis gali būti daugiakampio ar apskritimo formos. Kylama laiptais griežtai spirale. Pagrindinė laiptų sraigto ašis turi išlaikyti savo svorį, o taip pat visas apkrovas, veikiančias sraigtinius laiptus. Be to, kai kuriais atvejais laiptų ašis tampa atrama viršuje esančiai perdangai.

as specialus metalinis modulis, ant kurio tvirtinama pakopa. Kiekviename iš tokių modulių sumontuotas prietaisas patikimam viršutinio ir apatinio modulių sujungimui. Sujungimas gali būti atliktas skirtingais kampais, dėl to laiptams suteikiama norima forma. Būtent dėl savotiško modulių sujungimo tokie laiptai vadinami grandininiais. Jie būna labai skirtingų tipų: tiesūs ir su posūkiais, užapvalinti ir su aikštelėmis, išlenkti ir netgi spiraliniai. Modulinis įrenginio metodas padeda realizuoti praktiškai visas dizainerių idėjas.Moduliniai (grandininiai) laiptai
Pastaraisiais metais taupant naudingą gyvenamąjį plotą, dažnai naudojami modulinio tipo laiptai.


Kaip teisingai išsirinkti laiptus

Tai pirmiausia priklauso nuo patalpos dydžio bei nuo jos bendro dizaino. Išlenkti ir tiesūs laiptai patogūs atvirose interjero erdvėse, gan didelėse patalpose. Mažose plotuose patogiausi sraigtiniai laiptai, nors jie dažniausiai naudojami tik dviejų bei trijų aukštų namuose. Dažnai jie įrengiami mansardose arba rūsiuose, nors pagal šiuolaikinių dizainerių projektus ir su šiuolaikinėmis statybinėmis medžiagomis įmanoma sraigtinius laiptus sumontuoti netgi į pirmą planą. Šiuo laiku didžiausią paklausą turi specialios konstrukcijos ir ypatingos pakopų formos laiptai, užimantys kuo mažiau naudingo ploto. Tai gali būti taip vadinami savalaikiai laiptai, o taip pat laiptai, kurių gamyboje naudojamas stiklas, nes tai vizualiai praplečia interjerą ir sukuria lengvumo įspūdį. Visai neseniai rinkoje pasirodė ,,laiptai ant varžtų“. Jų ekonomiškos ir praktiškos konstrukcijos pakopos pritvirtinamos prie pakabinamų turėklų ir praktiškai laikosi tik ant jų. Pagrindiniai tokio tipo laiptų privalumai yra tame, kad jie negirgžda, beveik neužima vietos, ir neužtamsina patalpos.
Laiptai – tai objektai, užimantys nemažai vietos ir todėl vienas svarbiausių uždavinių planuojant - padaryti laiptus kiek įmanoma kompaktiškesnius. Dėl šios priežasties neretai laiptai projektuojami be aikštelės, kuri būna laiptų meždu tarpuose , bet su užslenkančiomis pakopomis (jos taip vadinamos todėl, kad tarsi pasislenka viena po kita).
Laiptai turi nedaug pagrindinių elementų: laiptų maržos ir aikštelės, o taip pat turėklai. Bet naudojant šiuolaikines technologijas, medžiagas ir pasitelkus dizainerių meną, geri laiptai gali tapti tikru šedevru ir centrine jūsų būsto dalimi.
Šiuo metu laiptų gamybai naudojamos įvairiai kombinuojamos medžiagos - akmuo, medis, plastikas, stiklas ir betonas. Atsparus vandeniui, korozijai metalo lydinys, o taip pat granitas ir marmuras – medžiagos pakankamai tvirtos, negirgždančios, nereaguojančios į temperatūros ir drėgmės svyravimus, bet gan brangios, o šaltuoju metų laiku nepatogios dėl to, kad yra šaltos.


Pagal kainą prieinamiausi yra mediniai laiptai, bet jie greičiau susidėvi ir dažnai girgžda. Tokių laiptų nerekomenduojama statyti drėgnose ir nekūrenamose patalpose. Bet jei teks statyti medinius laiptus, tinkamiausia medžiaga yra pušis, nes ji atspariausia nepalankioms sąlygoms. Laiptus nuo drėgmės saugos specialūs dažai ir lakai. Iš estetinės pusės, mediniai laiptai harmoningai dera gyvenamojoje patalpoje, derinasi su kitomis medžiagomis. Medinių laiptų gamybai naudojama įvairių rūšių mediena: klevo, pušies, buko, ąžuolo, uosio ir kitų lapuočių, o taip pat egzotiškų medžių , tokių kaip bubingo, iroko, magana.

Laiptų saugumas
Projektuojant būsimus laiptus, būtina turėti omenyje, kad jie turi būti patogūs ir saugūs, o ne tik gražūs ir ekonomiški. Maksimalus laiptų pasvirimas yra 45 laipsnių. Čia tenka laikytis principo ,,geriau mažiau, bet geriau“. Kildamas laiptais, žmogus sunaudoja maždaug du kartus daugiau energijos, nei judėdamas horizontaliai, būtent dėl to, pagal ekspertų skaičiavimus, siekiant išsaugoti žmogaus judėjimo ritmiškumą lipant laiptais, jų pasvirimas turi būti 27 laipsniai. Pakopų plotis turi būti ne mažesnis, nei 30 cm ir atitikti 45 batų dydį. Kas dėl pusapvalių ir sraigtinių laiptų, tai čia taikoma taisyklė: mažiausias siaurojo pakopos plotis turi būti ne mažiau 10 cm. Optimaliu laikomas 25 – 35 laipsnių pakilimo kampas. Namuose, kur yra mažų vaikų, turėklų tarpai turėtų būti 15 cm, jie turi būti pakankamai tvirti ir gan aukšti – 90 – 110 cm. Pagal normas, vienoje maržoje turi būti ne mažiau trijų, bet ir ne daugiau, nei 18 pakopų. Kartais pasitaiko maržų ir su didesniu pakopų kiekiu, bet tai šiek tiek nepatogu. Taupant naudingą gyvenamąjį plotą, nedideliems kotedžams - tai optimalus sprendimas. Tam, kad laiptais priešpriešiais einantys žmonės galėtų lengvai prasilenkti, laiptų maržų plotis, kuris nustatomas pagal atstumą nuo sienos iki turėklų arba tarp iš abiejų pusių esančių turėklų, turi būti ne mažesnis nei 900mm. Laiptų aikštelių plotis neturėtų būti mažesnis, nei laiptų maržo plotis, o pagrindinė (esanti aukšte) aikštelė turi būti pakankamai plati tam, kad lifto arba patalpų durys būtų patogiai išdėstytos, lengvai atsidarinėtų ir nemaišytų vienos kitoms.

REM.LT

Į titulinį
Copyright © REM.LT 2011-2023 Visos teises saugomos                 Reklama     Privatumas     Atsakomybės apribojimas     Taisyklės

Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoj?
skaitliukai